Η εταιρεία Nikolaou Family (αρ. ΓΕΜΗ 112595608000) έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, που ανάγεται στους μεγαρικούς ελαιώνες το 1833. Τότε ξεκίνησε η επαγγελματική ενασχόληση της οικογένειας με την ελαιοπαραγωγή, ενώ το 1875 εκδόθηκε η πρώτη άδεια λειτουργίας της.

Η ιστορία μας

Η επαγγελματική ενασχόληση της οικογένειας είχε ξεκινήσει ήδη από το 1833, όταν ο προ-προπάππους μας, Παναγιώτης Νικολάου άνοιξε ένα μικρό λιοτρίβι στην τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται το Τυποποιητήριο ελαιολάδου της Nikolaou Family, μέσα στην πόλη των Μεγάρων, εκεί όπου τότε ήταν η βιομηχανική περιοχή της πόλης. Εκείνα τα χρόνια, στο λιοτρίβι ο βασικός μηχανισμός ήταν οι μυλόπετρες, ενώ η κίνηση περιστροφής των πετρών γινόταν με ζώα, συνήθως γαϊδούρια ή άλογα.

Έως το 1920, δυο γενιές Νικολάου, με χειροκίνητα και ζωοκίνητα μέσα, μοχθούσαν για την παραγωγή του λαδιού. Η πρώτη άδεια λειτουργίας του ελαιοτριβείου, εκδόθηκε το 1875 και σηματοδότησε μια νέα εποχή, καθώς μπήκε στο λιοτρίβι ο ατμός που βοήθησε στην κίνηση των μηχανών, απάλλαξε τα ζώα και βοήθησε τους εργάτες στη δύσκολη και κοπιαστική δουλειά.

Το 1920 το οικογενειακό ελαιοτριβείο ανέλαβε ο προπάππους Παναγιώτης Νικολάου (3η γενιά), που έφυγε νωρίς απ' τη ζωή και άφησε πίσω τη γιαγιά Ελένη, χήρα με πέντε ανήλικα παιδιά. Το λιοτρίβι αναλαμβάνει μετά το 1942, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, ο ανήλικος γιος του, Γεώργιος Νικολάου (4η γενιά). Τότε, οι γυναίκες της οικογένειας ξεκίνησαν να παράγουν και να εμπορεύονται τα εκλεκτά βραστά, παραδοσιακά χειροποίητα σαπούνια, τα οποία σφράγιζαν με τα γράμματα Ν. Ε. (Νικολάου Ελένη).

Με τον ερχομό του ηλεκτρικού ρεύματος διευκολύνθηκε και βελτιώθηκε η παραγωγική διαδικασία, καθώς λειτουργούσαν πλέον κινητήρες και παράλληλα αυξήθηκε η ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Η τεχνολογική επανάσταση επιδιόρθωσε τα σφάλματα του παρελθόντος, καθώς το ζητούμενο ήταν το ποιοτικότερο ελαιόλαδο.

Το 1986 το ελαιοτριβείο πέρασε στα χέρια του Παναγιώτη Νικολάου του Γεωργίου (5η γενιά), ο οποίος έχοντας ως εφόδια την πείρα και τη γνώση των προγόνων του, αλλά και τη μόρφωση, ως μηχανολόγος μηχανικός, ξεκίνησε να εκσυγχρονίζει το οικογενειακό ελαιοτριβείο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες συνεχόμενης λειτουργίας και η εταιρεία βρίσκεται πλέον στα χέρια της έκτης γενιάς Νικολάου. Η παραδοσιακή τεχνολογία επεξεργασίας του ελαιόκαρπου έχει εκχωρήσει τη θέση της στη σύγχρονη τεχνογνωσία, πάντοτε όμως με μηχανικές μεθόδους που σέβονται τόσο το προϊόν και τον τελικό καταναλωτή, όσο και το περιβάλλον. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Nikolaou Family είναι ότι ελέγχει κάθε στάδιο παραγωγής του ελαιολάδου και έτσι αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του.

Η Nikolaou Family δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την τυποποίηση ελαιολάδου, που είναι η κύρια δραστηριότητά της και στην παραγωγή χειροποίητων σαπουνιών ελαιολάδου. Η οικογένεια έχει καταφέρει να συγκεράσει την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό και να επεκτείνει την εμπορική της δραστηριότητα και εκτός των ελληνικών συνόρων. Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται πλέον σε όλο τον κόσμο, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους.

Πρωταρχικός στόχος της οικογένειας, είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Άλλωστε, η μακρόχρονη επιβίωση της Nikolaou Family και η συνεχής εξάπλωσή της μαρτυρούν ότι χτίζαμε και χτίζουμε σχέσεις ειλικρίνειας με τον πελάτη.