Το εργαστήριο σαπουνιού

Τ ο χειροποίητο σαπούνι, με βασικό συστατικό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εξακολουθεί να παρασκευάζεται σήμερα στο σαπωνοποιείο της οικογένειας Νικολάου. Η κατασκευή του γίνεται αποκλειστικά με παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η Διαδικασία

Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι λιτός. Άλλωστε για το παραδοσιακό αγνό σαπούνι απαιτούνται ελάχιστα εργαλεία και σκεύη: ένα μεγάλο καζάνι μέσα στο οποίο βράζει το μείγμα των υλικών, αναδευτήρας και κουτάλες για το ανακάτεμα, κατσαρόλες, καλούπια για τη στερεοποίηση του προϊόντος και μαχαίρια για το κόψιμο του σαπουνιού στα επιθυμητά μεγέθη.

Η συνταγή παρασκευής παραμένει ίδια εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και είναι αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Εκείνο που οφείλουμε να μοιραστούμε μαζί σας είναι τα συστατικά: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικό η βιολογικό, βρόχινο νερό, καυστική σόδα, αλάτι και μια τεράστια ποικιλία από βότανα, μπαχαρικά, εσπεριδοειδή, αιθέρια έλαια και ό,τι άλλο διεγείρει την όσφρηση μας και ικανοποιεί το γούστο μας .

Με σεβασμό στην παράδοση

Το παραδοσιακό "βραστό" σαπούνι, παρασκευάζεται με την συνταγή της γιαγιάς Ελένης Νικολάου, που τα δύσκολα χρόνια μετά την κατοχή, έβραζε σαπούνια απ' τις μούργες του ελαιοτριβείου και συντήρησε με αυτόν τον τρόπο την οικογένειά της! Τα σαπούνια της ήταν περιζήτητα απ' τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά και ήταν σφραγισμένα με τα γράμματα Ν.Ε (Νικολάου Ελένη).

Το σαπούνι "κρύας μεθόδου" παρασκευάζεται στο εργαστήριο σαπουνιού με αγνά-φυσικά υλικά, τα οποία ζυγίζονται με απόλυτη ακρίβεια. Αναδεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία (27º C) με υπομονή μέχρι να "δέσουν" και σερβίρονται σε επιθυμητά καλούπια για 2-3 24ωρα ώσπου να σφίξουν. Στη συνέχεια "ξεκουράζονται" και ωριμάζουν για 4 - 6 εβδομάδες, πριν τοποθετηθούν στις συσκευασίες τους.

Το παραδοσιακό "βραστό" σαπούνι, παρασκευάζεται με την συνταγή της γιαγιάς Ελένης Νικολάου. Τοποθετούμε τα υλικά (ελαιόλαδο και μούργα) με την ποτάσα και το βρόχινο νερό στο καζάνι και βράζουμε υπομονετικά για πολλές ώρες, ξαφρίζοντας συνεχώς για να καθαρίσει το λάδι. Αφού γίνει σαπούνι, το σερβίρουμε σε κιβώτια με πανιά (να στραγγίξει) και περιμένουμε 1 με 2 ημέρες να σφίξει για να το κόψουμε σε κομμάτια. Στεγνώνει γρήγορα και είναι έτοιμο για χρήση.

elEL
en_GBEN elEL