1875

Βαδίζουμε στο δεύτερο αιώνα παράδοσης

Το ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο βρίσκεται στο μεγαρικό ελαιόκαμπο, έναν από τους παλαιότερους της χώρας μας, με ελαιόδεντρα που ηλικία τους ξεπερνά τα 2.000 χρόνια.

Διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με τα πρότυπα ISO 9001 ,ISO 22000 (HACCP) και είναι πιστοποιημένες από την Bio Hellas για την παραγωγή και εμφιάλωση βιολογικού ελαιολάδου. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται το χημικό εργαστήριο της εταιρείας, όπου πραγματοποιούνται οι αναλύσεις του ελαιολάδου από εξειδικευμένο προσωπικό.

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι η καθολική αυτοματοποίηση της παραγωγής δεν εγγυάται πάντοτε την ποιότητα. Έτσι, κατά την παραλαβή του ελαιόκαρπου, γίνεται διαλογή με το χέρι. Με αυτή τη χρονοβόρα μεν αλλά απαραίτητη διαδικασία και σε συνδυασμό με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που διαθέτει το ελαιοτριβείο, εξασφαλίζονται τα αρώματα, οι γεύσεις, οι βιταμίνες, οι πολυφαινόλες και εν τέλει η άριστη ποιότητα του ελαιολάδου.

Η παραγωγική διαδικασία

Η παραγωγική διαδικασία στο ελαιοτριβείο ξεκινά με την παραλαβή του ελαιοκάρπου, όπου σε συνεργασία με τους παραγωγούς, γίνεται ποιοτικός έλεγχος και στη συνέχεια ελαιοποιείται μόνο ο φρέσκος καρπός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και να παραμείνουν αναλλοίωτα τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (οξύτητα, σταθερές Κ, άρωμα, γεύση κλπ).

Η ελαιοποίηση της ελιάς ξεκινά από το σιλό ελαιοκάρπου, μεταφέρεται σε αποφυλλωτήρια , όπου κατά την διαδικασία αυτή αφαιρούνται τα ξένα σώματα (κλαδιά και φύλλωμα), ενώ στη συνέχεια ο καρπός περνά από πλυντήριο όπου και ξεπλένεται με νερό πιστοποιημένο απ' την ΕΥΔΑΠ το οποίο και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις ημερήσιες παρτίδες.

Στο επόμενο στάδιο, ο καθαρός ελαιόκαρπος ζυγίζεται σε ηλεκτρονική ζυγαριά και οδηγείται σε σφυρόμυλο (σπαστήρα) όπου πολτοποιείται. Έπειτα, ο πολτός που αποτελείται από τον φλοιό, τη σάρκα, το κουκούτσι και τους χυμούς μαλάσσεται σε ανοξείδωτα διαμερίσματα (μαλακτήρες) για 35’- 45’ στους 27°C (ψυχρή έκθλιψη), προκειμένου να επιτύχουμε τη ομογενοποίηση του πολτού.
Στη συνέχεια, ο πολτός οδηγείται σε οριζόντιο φυγοκεντρικό διαχωριστήρα (decanter) όπου πραγματοποιείται ο διαχωρισμός υγρών και στερεών (2 φάσεις), χωρίς την προσθήκη νερού αραίωσης και επιτυγχάνουμε την καθαρή αποχύμωση του πολτού της ελιάς. Το τελευταίο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας επιτυγχάνει τη διαύγαση του ελαιοχυμού που πήραμε απ' το decanter, ο οποίος πραγματοποιείται σε κάθετα φυγοκεντρικά μηχανήματα (διαχωριστήρες).

Εφόσον παραχθεί το ελαιόλαδο μετά από συνολική διαδικασία μίας – μιάμιση ώρας (αναλόγως την ποσότητα του ελαιοκάρπου), αυτό φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές τροφίμων και σε σύντομο χρονικό διάστημα φιλτράρεται (με φίλτρα συμπιεσμένου χαρτιού) προκειμένου να διασφαλισθεί η ποιότητά του έως την εμφιάλωσή του.

elEL
en_GBEN elEL