parallax background
1875

Βαδίζουμε στο δεύτερο αιώνα παράδοσης

Το Ελαιοτριβείο

Το 2003 το ελαιοτριβείο εκσυγχρονίστηκε και μετεγκαταστάθηκε εκτός πόλης, στο μεγαρικό ελαιόκαμπο, έναν από τους παλαιότερους της χώρας μας, με ελαιόδεντρα που η ηλικία τους ξεπερνά τα 2.000 χρόνια.

Η παραγωγική μονάδα διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με τα πρότυπα ISO 9001 ,ISO 22000 (HACCP) και είναι πιστοποιημένες από το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων Α.Ε. (Bio Hellas) για την παραγωγή και εμφιάλωση βιολογικού ελαιολάδου. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται το χημικό εργαστήριο της εταιρείας, όπου πραγματοποιούνται οι αναλύσεις του ελαιολάδου από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η Nikolaou Family εδραιώθηκε στην ευρύτερη περιοχή ως καινοτόμος, προάγοντας την ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου αμέσως μετά την συγκομιδή του από το χωράφι. Η παραγωγή ελαιοκάρπου στις εγκαταστάσεις μας ανέρχεται σε 3.000.000 κιλά/έτος.

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι η καθολική αυτοματοποίηση της παραγωγής δεν εγγυάται πάντοτε την ποιότητα. Έτσι, κατά την παραλαβή του ελαιόκαρπου γίνεται πάντοτε ποιοτικός έλεγχος πριν την ελαιοποίηση και σε συνδυασμό με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που διαθέτει το ελαιοτριβείο, εξασφαλίζεται άριστης ποιότητας παραγόμενο ελαιόλαδο που ξεχωρίζει για τα χημικά και οργνοληπτικά του χαρακτηριστικά.

The Production Process

Η παραγωγική διαδικασία στο ελαιοτριβείο ξεκινά με την παραλαβή του ελαιοκάρπου, όπου σε συνεργασία με τους παραγωγούς, γίνεται ποιοτικός έλεγχος και στη συνέχεια ελαιοποιείται μόνο ο φρέσκος καρπός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και να παραμείνουν αναλλοίωτα τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (οξύτητα, σταθερές Κ, άρωμα, γεύση κλπ).

Η ελαιοποίηση της ελιάς ξεκινά από το σιλό ελαιοκάρπου, μεταφέρεται σε αποφυλλωτήρια , όπου κατά την διαδικασία αυτή αφαιρούνται τα ξένα σώματα (κλαδιά και φύλλωμα), ενώ στη συνέχεια ο καρπός περνά από πλυντήριο όπου και ξεπλένεται με νερό πιστοποιημένο από την ΕΥΔΑΠ το οποίο και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις ημερήσιες παρτίδες.

Στο επόμενο στάδιο, ο καθαρός ελαιόκαρπος ζυγίζεται σε ηλεκτρονική ζυγαριά και οδηγείται σε σφυρόμυλο (σπαστήρα) όπου πολτοποιείται. Έπειτα, ο πολτός που αποτελείται από τον φλοιό, τη σάρκα, το κουκούτσι και τους χυμούς μαλάσσεται σε ανοξείδωτα διαμερίσματα (μαλακτήρες) για 35’- 45’ στους 27°C (ψυχρή έκθλιψη), προκειμένου να επιτύχουμε τη ομογενοποίηση του πολτού.
Στη συνέχεια, ο πολτός οδηγείται σε οριζόντιο φυγοκεντρικό διαχωριστήρα (decanter) όπου πραγματοποιείται ο διαχωρισμός υγρών και στερεών (2 φάσεις), χωρίς την προσθήκη νερού αραίωσης και επιτυγχάνουμε την καθαρή αποχύμωση του πολτού της ελιάς. Το τελευταίο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας επιτυγχάνει τη διαύγαση του ελαιοχυμού που πήραμε από το decanter, ο οποίος πραγματοποιείται σε κάθετα φυγοκεντρικά μηχανήματα (διαχωριστήρες).

Εφόσον παραχθεί το ελαιόλαδο μετά από συνολική διαδικασία μίας – μιάμιση ώρας (αναλόγως την ποσότητα του ελαιοκάρπου), αυτό φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές τροφίμων και σε σύντομο χρονικό διάστημα φιλτράρεται (με φίλτρα συμπιεσμένου χαρτιού) προκειμένου να διασφαλισθεί η ποιότητά του έως την εμφιάλωσή του.